fbpx

Ma divat környezetvédőnek lenni. Ma minden erről szól. Tudom. De azt is tudom, hogy divat ide, divat oda, ez egy szükséges „hóbort”, és hál’ Isten, hogy van. A Gárdonyi Levendula a kezdetektől arról szólt, hogy környezetbarát termékeket készít, kínál, amelyek segítenek nemcsak a Földnek, hanem nekünk, embereknek is.

Neked azzal, hogy a levendula stresszoldó hatásait (https://www.gardonyilevendula.hu/nyari-stresszoldas-levendulaval/) lelkiismeretfurdalás nélkül kipróbálhatod magadon a dizájntermékeinken keresztül, a Földnek azzal, hogy nem termelünk újabb szemetet. Hiszem, hogy ez sokkal fontosabb most, mint bármi más.

Zero Föld?

Ahogy otthon a kukád megtelik, és hiába passzírozod, nyomkodod, taposod a tartalmát, nem fér bele már több szemét, úgy a Föld is telítődik egyszer. És ez az egyszer már itt van.

Kutatók, neves szakértők, komoly emberek állítják, hogy a bolygónk 2050-2055 környékén fellázad, és elege lesz belőlünk emberekből. Nekem nem tisztem, sem célom, hogy riogassak. A Gárdonyi Levendulánál csak tesszük a dolgunkat, és egyik jelszavunkká tűztük ki a Zero Waste fogalmát.

Mit jelent pontosan a Zero Waste?

Mondhatnánk persze magyarul is, hogy „nulla szemét”, de a Zero Waste ennél többet takar. Ma már megvalósíthatatlannak tűnik, hogy egyáltalán ne termeljünk szemetet, tehát ez a „mozgalom” inkább arra buzdít, hogy ne pocsékolj! Vagyis ne légy te sem a túlfogyasztás rabja.

A Gárdonyi Levendulánál első lépésként ezt úgy oldjuk meg, hogy

 • fel nem használt, maradék farmeranyagokba „zárt” levendulát értékesítünk,
 • újrafelhasználható üvegcsékben kaphatók a Gárdonyi Levendulaolajok és Levendulavizek,
 • a csomagolásnál csak természetes anyagokat használunk, és
 • támogatunk minden Zero Waste-eseményt, felhívást, vásárt.

Anyaként és nőként is eszerint élek. Bevallom, nem volt könnyű az átállás. Városban laktunk, a gyors megoldások állandóan szembe jöttek velünk, a rohanó világ bennünket is magával ragadott, de megtaláltuk a megoldást, és ez mindenki számára elérhető.

Így élj a Zero Waste elvei szerint!

Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal dobj ki minden műanyagot, káros anyagot a lakásodból. Nem. Előbb nézz körül, mi az, amit felhasználhatsz:

 • Ha vannak otthon ételes műanyagdobozok, legyenek belőlük rendszerezők.
 • Ha kiürülnek majd a tusfürdős flakonok, készíts belőlük vázát, ceruzatartót, vagy bármi más hasznos dolgot.
 • Ha felesleges, megunt ruhákkal van tele a szekrényed, ajándékozd el, vagy készíts belőlük is tartóeszközöket (a neten rengeteg ötletet találsz ehhez).
 • És ha úgy látod, már mindent újrahasznosítottál, akkor csak annyi a dolgod, hogy ne vegyél ismét ilyen termékeket.
 • Keresd meg a hozzád legközelebb álló alternatív módszereket, tisztító szereket, egyéb tárolókat, és mindenből csak annyit tarts otthon, amennyire valóban szükségetek van.

  Újra lesz Zero Waste vásár!

  Nem kell, hogy te legyél a legnagyobb Zero Waste fan – ha már angolozunk –, elég, ha az első lépéseket megteszed. Hidd el, a többi jön magától.

  Ehhez ajánlom jó szívvel, az szeptemberi Zero Waste vásárt is, ahol természetesen a Gárdonyi Levendulával is jelen leszünk. Nézz ki, inspirálódj, meríts ötleteket. Addig pedig találkozunk az Ütős fesztiválon, ahol szintén képviseljük magunkat, és együtt zöldítjük a tavat!

  Szeretettel várunk.

Translate »