fbpx

Napjainkban nagy divattá vált, és pont ezért rengeteg félrevezető információval találkozhatsz, ha természetes kozmetikumot keresel.

Az, hogy már keresed a természeteset, mindneképpen egy jó irány, és ehhez gratulálok is Neked!

Hiszen a boltok polcai még mindig roskadoznak a műanyag flakonos, adalékanyagokkal és mesterséges illatokkal tele tömött kozmetikumoktól. Viszont Te, kedves érdeklődő, már megtaláltad a jó irányt!

Hogyan boldogulj mégis a természetes kozmetikumok kavalkádjában?

Egy jó megoldás, ha keresel helyi kozmetikum készítőt, vagy olyat, aki a közeli piacon is árul, és rendelkezik engedéllyel. Sajnos már ez is egy nagy probléma, mert nagyon sokan nem is tudják, hogy ehhez engedély kell, és milyen szigorú engedély kell….

Ha a terméknek van cpcnp száma, már valószínűleg engedélyezett. Azonban, mivel ezt nem köteles feltüntetni, abból is megismerheted, hogy a termék összetevők megfelelően vannak-e összeállítva. INCI néven futó összetevő listát nézve, a legnagyobb tömegszázalák felől a legkisebb felé halad a felsorolás. Ha itt hiányzik a víz, vagy elöl van az illóolaj, biztos, hogy nem szakszerű a lista, és nem engedélyezett.

Ezen kívül amit figyelj még, a csillaggal jelölt összetevők, amiknek a magyarázata is szerepel a lista alján. Itt találod meg, milyen tartósítószereket, szinezékeket esetleg parfümöt tartalmaz a termék.

Itt már eldöntheted Te magad, mi az, amit tolerálni tudsz. Ezt Neked kell eldöntened, mert a “természetes” megnevezésbe nagyon sokm indent beengednek, engedélyezett összetevőknek minősítenek.

Ilyen például az aszpartam gumi, illetve benzofenon-3, alkohol denaturált, triklozán.

Sajnos Neked kell dönteni, ne hagyd másokra!

Mi az, ami segíthet ebben?

  1. segít, ha eldöntöd, nem használsz olyat, amiben egyáltalán van tartósítószer és állagjavító. Ebben az esetben a folyékony szappanok és testápolók,, krémek kiesnek. Egy nagyon tiszta, természetes, környezetbarátan csomagolható és lebomló kozmetikum marad Neked- amivel nem jársz rosszul. Ezek többségében szilárd szappanok, szilárd samponok, testápoló tömbök, testvajak.
  2. Léteznek különböző minősítések, amiket ezért hoztak létre, ebben viszont szintén el lehet veszni. Illetve nem csak a jó összetevőket mutatja meg, de sajnos azt is, mennyire nagy a cég, mennyire tudott költeni a minősítésre.
    Attól, hogy ilyen minősítése nincs valakinek, még meglehet, hogy nyújtani tudja ugyanazt.

A mi cégünk egy kis levendulásból indult, hobbi szinten indult a szappan készítés, és ebből építkezik tovább a cégünk.

Minősítés helyett a legjobb minőség elérésébe fektetjük a forrásainkat. Egyelőre.

Hitvallásunk

Azonban hitvallásunk volt kezdettől fogva a környezetbarát irány, 100%-ban természetes alapanyagokkal dolgozunk. Ezt pedig még fokozni is tervezzük, nem csupán körynezetbarát, de lehetőleg helyi alapanyagok felhasználása is szempontunk.

A másik, ami szintén alapvető számunkra, hogy környezetbarát termékeinket lebomló, újrahasznosítható, sőt újrahasznosított csomagolásba, és ajándékdobozokba is tesszük.

Mindezzel kezdettől így terveztünk, és ezen nem is változtattunk. Éppen ezért, nem találsz nálunk folyékony szappant és társait. Mivel a folyékony kozmetikumok 80 %-a víz, ahhoz, hogy elálljanak, tartósítószer szükséges. Ahhoz hogy gélesedjenek, állagjavító gélesítő szükséges. Nem gondolom, hogy a bőrünknek ezekre az anyagokra szüksége lenne, csak azért mert kényelmesnek tűnik a használata. Ez a kényelem is megszokható a szilárd kozmetikumokkal, gyönyörű rendezetté teszi a fürdőt a rengeteg flakon varázslatos eltűnése. Számomra a legjobb élmény volt, amikor gyerekeim maguktól kiszórták a flakonokat, és elkezdték használni a szappant, sampont, ami nálunk készült. Amikor rájöttek, hogy semmivel nem tud többet egy hangzatos márkájú műanyagos csomagolású termék, a flakonok eltűntek a háztartásunkból.

Kicsit hosszúra sikerült a cikkem, de remélem érthetőre 🙂

Translate »