fbpx

“Élmény, pontosabban ÉN-mény már néhány perctől a gárdonyi levendulakertben töltött idő. Legalábbis mindig így érzem, amikor Zsuzsi ajtaján belépek.” Ma MumGoesGreen Virág Kriszti beszámolóját olvashatjátok a levendulaszedésről. Gyere, téged is elvarázsolunk 🙂

A kert:

A levendulakert most már harmadik éve pompázik lila virágában. Idén először a külvilág felé is kinyílt, így a gyakorlatban is tapasztalhattam, hogyan zajlik egy szedés, milyen csipeszt használjunk, honnan fogjuk a virágot, hogy a méhecskét ne zavarjuk meg fontos munkájában. Merthogy a kert eddig se volt lakatlan: rengeteg pillangó, méh, dongó és egyéb rovar és bogár zsongja körül ezeket a gyönyörű növényeket. Nagyon szép fotók készültek, amíg a levendulaszedés tartott, de nem rohanok, menjünk sorba!

A virágok romantikusak, és emellett Zsuzsa és férje építészek lévén, a precizitásra is odafigyeltek: Megfelelő közönként vörös rózsatövek adják a színkontrasztot, ezek meglepően jól kiegészíti egymást.

#Mum_Goes_Green

A kertbe érve az első benyomásom, hogy nagyon sokat dolgoztak vele és folyamatos a fejlődés. A nagymama régi parasztháza is fokozatosan alakul át, miközben egy-egy kép hátterében visszakacsintva eklektikus élményt kínál. Le is ültem néhány percre, miközben Zsuzsi a szedés beindulása előtt megkínált egy pohár finom levendulaszörppel. 

 

A virágok egyébként remekül használhatóak

és nagyon sok téren segítséget nyújtanak a házban. Én személy szerint a levendulavizet használom a gyerekeim bőr és popsi ápolására is, a mosható pelenka mellett a mosható popsitörlő az egyik leglátványosabb hulladékcsökkentő lépés a babák körül és nekünk nagyon bevált. 

A nap tartogatott még egy kis meglepetést, előkerült egy szép kosár, először azt hittem, hogy süti a szörphöz, és végülis majdnem eltaláltam 🙂

kézművesszappan

Az ennivalóan szép szappanokkal most lehet már dicsekedni, ez többszöri kísérlet után egy nagyon jól sikerült széria. Natúr szín, csodálatos illat a Gárdonyban termő levendulából: én pont így szeretem. Megnéztem a ‘keltetőben’ pihenő szappanokat is, akik az érési folyamatban vannak még és higgyétek el, lesz még itt karácsonyi meglepetés is.

Ajándék kosár projekt

A csendes levendulakertet kiélvezve egyéb háztartási praktikákról is beszélgettünk, amiben számíthatunk a növény erejére: Nem olyan régen például a náthás, éjjel nyugtalan gyerkőcöket segítette alváshoz az Alvó-Mackó, ami Réti Éva és Bory Nyiri Zsuzsi közös projektje. A kedves alvóka újrahasznosított farmer és a helyi levendula kombinációja. A mackó csalafintasága, hogy soha nem tudhatod, épp milyen kerül a kezed közé, mert mindig változatos színekből készül Éviék műhelyében.

ajándékkosár

Mosható popsitörlő, levendulavíz és az alvó-mackó egy csomagban egy re-szatyorral és két arctisztító koronggal – ez a közös csomagötletünk és sok helyi kézműves dolgozott rajta.

Levendula szüret ON

Remek kis beszélgetésünknek időközben véget vetett az első levendulaszedő érkezése. De ez már legyen a következő bejegyzés témája, tartsatok velem legközelebb is!

Translate »